top of page
  • Ing. Luboš Vocásek

Klimatizace vs. Tepelná čerpadla - Jaký je rozdíl?

Aktualizováno: 21. 11. 2023

Když se řekne "teplo", každému přijde na mysl něco jiného. V kontextu klimatizací a tepelných čerpadel jde však o to, jak udržovat příjemnou teplotu v našich prostorách, ať už se jedná o domov nebo pracovní prostředí.

Klimatizace vs. Tepelná čerpadla - Jaký je rozdíl?
Klimatizace vs. Tepelná čerpadla

Jak funguje klimatizace vzduch-vzduch?

Klimatizace je zařízení, které reguluje teplotu vzduchu v interiéru. Toto zařízení nejenže umí během horkých letních dnů zchladit vaše vnitřní prostory, ale také dokáže váš interiér ohřát po dobu nižších venkovních teplot. Jeho fungování spočívá v odebírání tepla z místnosti a jeho následném odvodu ven, což způsobuje ochlazování interiéru. V případě potřeby může klimatizace vzduch-vzduch tento proces obrátit, což způsobí ohřátí místnosti během chladnějšího období a poskytne efektivní způsob vytápění.


Jak funguje tepelné čerpadlo vzduch-voda?

Tento typ zařízení získává teplo z okolního prostředí a přenáší ho do interiéru. Využívá princip odebírání tepla z venkovního prostředí, jako je vzduch, i během nižších teplot. Získané teplo poté zesílí a přenese ho do vnitřních prostor, což má za následek ohřev celého domu. Tepelná čerpadla tak umožňují udržovat příjemnou teplotu ve vnitřních prostorách i v období, kdy venku panují chladnější podmínky.


Jaký je závěr?

Klimatizace (vzduch-vzduch) a tepelná čerpadla (vzduch-voda) nabízejí spolehlivé možnosti pro udržení příjemné teploty v interiéru. Klimatizace vzduch-vzduch dokáže ochladit v létě a ohřát v zimě, zatímco tepelná čerpadla efektivně získávají teplo z okolí i při nízkých venkovních teplotách. Klimatizace jsou ideální pro vytápění jednotlivých místností, zatímco tepelná čerpadla mohou pokrýt vytápění celého domu. Nedá se tedy jednoznačně říci, že jeden systém je lepší než druhý. Volba závisí na konkrétních potřebách vašeho tepelného systému a na tom, která možnost nejlépe vyhovuje potřebám vašeho domova.

47 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page